Gebelikte Beslenme

Gebelikte Beslenme
Gebelikte doğru beslenme tüm besin gruplarından yeterince almak demektir.
Peki hangi gıdada ne var?
Kırmızı et, tavuk eti, balık, kuru fasulye, yumurta ve fındık: B vitamini, protein, demir ve çinko kaynağıdır.
Meyveler: A vitamini, C vitamini, potasyum ve lif kaynağıdır. Lifli beslenmek kabızlık problemi yaşamamanız için önemlidir.
Sebzeler: A vitamini, C vitamini, folik asit, demir ve magnezyum gibi minerallerin kaynağıdır. Yağı düşük ve lif oranı yüksektir.
Süt, yoğurt ve peynir: protein, kalsiyum, fosfor ve çeşitli vitaminlerin kaynağıdır.
Ekmek, makarna, pirinç : kompleks karbonhidrat (nişasta) kaynağıdır.
Katı yağlar, sıvı yağlar, tatlılar: kalori dışında fazla bir şey sağlamazlar. Yeterince ve dikkatlice tüketilmelidir.
Demirden zengin besinler: Kadınların çoğunda adet dönemindeki kayıplara bağlı demir eksikliği olduğundan bu besin grubu önemlidir. Et, kuru üzüm, erik, fasulye, soya, ıspanak, buğday demir içeriği zengin besinlerdir. C vitamini içerikli maddeler (turunçgiller, patates ve karnıbahar) demir emilimini artırır.
Folik asit kaynakları: karaciğer, yeşil sebzeler ve baklagiller folik asitten zengin besinlerdir.
Sağlıklı Beslenme İçin Öneriler :
- Yemek hazırlarken, yemeklerden önce ve tuvaletten sonra eller iyice sabunla yıkanmalıdır.
- Kirlenmiş , bozulmuş yiyeceklerden uzak durulmalıdır.
- Sebzeler iyice yıkanmalıdır.
- Sadece pastörize ürünler kullanılmalıdır.
- Donmuş yiyeceklerin kullanılmadan önce iyice çözülmesi beklenilmelidir.
- Çözünmüş yiyeceklerde tekrar dondurulmamalı, ısıtılmış yiyeceklerde bir kez kullanılmalı kalanı atılmalıdır.
- İyice dondurulmamış et ürünleri alınmamalı ve kullanılmamalıdır.