Menopoz İçin Bitkisel Tedavi

Menopoz İçin Bitkisel Tedavi

Menopoz, kadınların hayatındaki en zorlu dönemlerden biridir. Bu dönemde; ateş basması, terleme, ruhsal durumdaki iniş çıkış ve sinirlilik gibi sıkıntı veren rahatsızlıklar meydana gelebilir.

Doktorunuzun göstereceği tedavi yöntemlerinin yanında uygulanacak doğal reçeteler ve bu döneme uygun yiyecekler sıkıntıları azaltacaktır. Mesela, sinirsel gerginliğine çok iyi gelen papatya ve ateş basmalarını önleyen akdiken çayları içilebilir. Portakal, marul gibi gevşemeyi sağlayan besinler daha çok tüketilebilir. Bunlardan başka, menopozla birlikte gelen tüm problemlerde safranın çok etkili bir baharat olduğunu da söyleyebiliriz.

Bitkilerin ürettiği bazı özler, kadınlık hormonu östrojeninkine benzer bir role sahiptir. Menopoz döneminde meydana gelen hormonal kaybın giderilmesinde bu özleri içeren sebze, meyve ve tahıllar tüketilmelidir. Nohut, fasulye, tahıl ürünleri, havuç, soğan, sarımsak, bitkisel yağlar, özellikle ayçiçek yağı bu özleri içeriyor.

Papatya çayının sakinleştirici etkilerinden faydalanmak için lezzetli bir karışım hazırlayabilirsiniz. İki bardak su kaynatıp içine beş çorba kaşığı kuru papatya atarak, bir saat dinlendirin. İki portakalın kabuklarını ince uzun rendeleyin. Karışımı acılaştırmaması için beyazlarını rendelememeye özen gösterin. Bir tencereye bir bardak su, bir buçuk çay bardağı şeker ve portakal kabuğu rendesini koyun. Orta ateşte 10 dakika kaynatın.

Papatya çayı ile portakal kabuğu şurubunu süzün ve birbirine karıştırın. İçine çırpılmış bir yumurta akını ilave edip iyice çırpın. İki saat dinlendirdikten sonra ister bir defada, isterseniz birkaç defada tüketin.

Menopoz Tedavisi (bitkisel)

İngiliz Beslenme Uzmanları Birliği'nin konferansında, yapılan araştırmaların, soyalı yiyecek ve içeceklerin menopoz döneminde bozulan hormon dengesini sağlamakta birebir olduğunu gösterdiği bildirildi.

Uzmanlar, soyalı yiyecek ve içeceklerin, kadınlık hormonu östrojen açısından çok zengin olduğuna dikkat çekerken, Japonya, Çin ve Endonezya gibi ülkelerde sofralardan eksik olmayan soyalı besinlerin, menopoz dönemine olumlu etkileri bulunduğunu vurguladılar.

Uzmanlar, soyanın, menopoz döneminin kadında yarattığı olumsuz etkileri azalttığı, bu dönemde ortaya çıkabilen kalp yetmezliklerini önlediği, göğüs kanserleriyle savaştığı ve yine menopozlu kadınlarda görülen kemik erimelerine karşı direnç yarattığına dikkat çektiler.

Uzmanlar, araştırmaları sırasında, Uzak Doğu ülkelerindeki kadınlarla Batı ülkelerindeki kadınları karşılaştırdıklarını ve soya tüketen doğu ülkelerinin kadın nüfusunda menopoz şikayetlerine daha az rastladıklarını kaydettiler.

Araştırmaların sonuçlarına göre, soya zengini sofralarda oturan doğulu kadınların kolestrol düzeyleri de daha düşük olarak saptandı.

Uzmanlar, Batı'da kullanılan menopoz dönemindeki hormon dengesini düzeltmeye yönelik tabletlerin, doğal kaynak sayılan soyadan daha zengin olduğunu da kabul ederken, ''Ancak bu tür tabletlerin de yan etkileri var'' dediler.

Uzmanlara göre, bu yan etki, özellikle göğüs kanseri riskini artırmak şeklinde ortaya çıkıyor. Soya bitkisinde bulunan östrojen ise hem bünyeye yeterli kaynağı sağlıyor, hem de kanser ilacı tamoksifen gibi kanser yapıcı etkilerle savaşabiliyor. Menopoz dönemini kolay atlatmak için aşağıdaki formüllerden yararlanılabilir.

1 su bardağı sıcak suya; yarım kahve kaşığı adaçayı konur. 5 dakika bekletildikten sonra süzülür. Suyuna, 1 kahve kaşığı bal karıştırıldıktan sonra içilir. Aynı işlem, günde 3 kere tekrarlanır.

1 bardak sıcak suya; 3 tane papatya konur. 5 dakika bekletildikten sonra süzülüp, içilir. Günde 2 kere, tekrarlanır.

4 bardak suya; 1 tutam pelin konur. Kaynatıldıktan sonra süzülür. Günde 3 kere, birer çay bardağı içilir.

1 su bardağı kaynak suya; 1 kahve kaşığı ufalanmış melissa konur. 10 dakika bekletildikten sonra süzülüp, içilir. Bu işlem, günde 3 kere tekrarlanır.
Bu dönemde; baharatlı, acılı şeyler yememeli, kahve, çay ve sigara mümkün olduğu kadar azaltılmalıdır. Bol bol sebze yemeli; süt, ıhlamur veya adaçayı içilmelidir.

Ayrıca; çiğ ıspanak, üzüm, erik, kayısı, limon, sarımsak, portakal, badem, fındık, beyaz peynir, havuç, muz, kiraz, kestane, lahana, hurma, incir, greyfurt, çavdar ekmeği, yer elması ve soya fasulyesi yemek de bu dönemde görülen şikayetlerin azalmasına yardımcı olur

Copyright © 2018 meteitil.com Tarafından Tüm Hakları Saklıdır.